~ Ștefan Bolea - Hectic

Hectic

de Ștefan Bolea

Iunie ar trebui să fie o lună deprimant de relaxantă. Natura intră în alt ritm, avem tiff, începe finala nba, pe deasupra mai este și euro. Ar trebui să mă plictisesc de jucat baschet și să ating o imbecilizare bazată pe excesul de endorfină, care să scoată toate fițele intelectualiste din mine. De nu știu câți ani iunie o echivalez, în schimb, cu sesiunea. De parcă acum ar fi momentul pentru un push agresiv, pentru o accelerare, care să „încoroneze” un alt an școlar. Mi-e dor de liceu – după teze nici nu mai treceam pe la școală și aveam deja planul de lecturi finalizat pe vacanță. Ceva atmosferă de genul Baskettball Diaries, mergeam cu jurnalul la sport și unii credeau că îmi fac temele. Bine, acum e ok că nu sunt în an terminal – atunci nici măcar Sânzienele nu îmi făceau vreo impresie, fiind prins cu ultimele corecturi la dizertație. Calendarul e all fucked up, ritmul natural nu îți dă posibilitatea să accelerezi, când totul e green, hot, filled with red sun. Iunie ar trebui să pice în noiembrie sau în februarie, luni prin excelență abjecte – când depresia din interior se reflectă în monomania externă. (Totuși luni care n-ar trebui disprețuite, în ele se poate acumula la greu, dacă știi să-ți dozezi eforturile.)

Așa că începutul verii, singurul care mi se pare suportabil, trece undeva în fundal, încât devine neobservabil. Deșteptarea despotică a primăverii, recunosc, mă familiarizează cu isteria. Tonurile expresioniste, muzica suprarealistă, trezirea ei feroce – îmi mută pulsul pe un alt cadran. Dar prima lună de vară are sonorul dat pe mute, pentru că trebuie să mă focalizez pe chestiuni de care s-ar putea achita și un grăjdar intelectual. Și cum sunt workaholic, fac în plus, cer mai mult, ca pentru a mă izola și mai tare de sfera trăirii. Noaptea îmi aparțin dar asta nu este relevant – nopțile vor fi întodeauna plăsmuite după chipul și asemănarea mea. Ca să nu mă erijez într-un narcisist infatuat, trebuie spus că diminețile nu îmi spun nimic, decât cele care vin după o noapte albă. My point is that as a student, you are trained to June blindness. Vacanța începe în luna următoare, care te poate scoate din minți, dacă nu prin intenistate și febrilitate (care corespund unei apatii cosmetizate), prin gargara despre global warming, care nu rezolvă nimic. Da, îmi amintesc veri din 1987, să ziceam – când supraîncălzirea nu era așa brutală. Dar asta nu-i scuză pe cei din media să dea știri exasperante cu „deșertul Olteniei”, de pildă. La nivel mediatic, trăim într-o metonimie pură, ca în V for Vendetta. Sigur, suntem informați, dar mai degrabă într-o manieră similară în care ni se indică raftul de pe care trebuie să cumpărăm și asta at the best. Distanța față de circul politic + cel socio-consumerist o putem observa, dacă adoptăm câteva zile de izolare intelectuală (sună corny, are un fel de infatuarea de right-wing, dar nu găsesc un termen mai relaxat). Parcă suntem aruncați atunci din mansardă direct în puț – filmul creierului nostru nu are nimic în comun cu regia sub-realității.

Unul din profesorii mei favoriți spunea că vacanța este o perioadă de absenteism intelectual, care nu fixează cunoștiințele, ci ne adâncește într-o lene hedonistă. Poate că există și componenta asta – pentru că trebuie să spălăm cumva contingența și arbitrarul sesiunii. Ideea mea este că sesiunea de vară, cu toată ambiția ei cumulativă este traumatizantă prin confruntarea cu ordinea naturală. Citești o grămadă de rezumate și faci un sac de referate, care peste câteva săptămâni se vor transforma în maculatură. Este ceva compulsiv în toată inautenticitatea asta. Still I make myself   busier, cum spuneam. Avem nevoie cumva de goana asta după referate pentru a ne detașa de probleme stringente? Este sesiunea o căutarea a inconștienței? Pascal relata că abandonul în fața sferei divertismentului este util, pentru că ne îndepărtează de reflecție, care poate fi necruțătoare. Poate acesta este și scopul sesiunii (și, prin extensie, al muncii fără spirit): angrenați în proiecte duplicitare sau în lecturi periferice, ne punem programatic trăirea pe hold. Incă o diplomă, încă un salariu, încă o afacere, încă cinci examene în spate – în creier, un gol lipsit de amintiri. You go ahead and do what it is expected – never questioning – because you know that why finds no answer (Nietzsche). Dacă am avea lecturi ideale și slujbe dincolo de orice resentiment, am fi toți niște sibariți. Soluția aproximativă? Câteva nopți hipertrăite în saturnaliile hybris-ului și o izolare voluntară (chiar și temporară) de ticăitul mecanic al sesiunii, o viață interioară scoasă de pe hold și pusă cu bună știință pe play: instinctele noastre ne vor mulțumi, fie și cu prețul unui examen ratat. We are fundamentally free, even if society wants to make robots and puppets from us.

noema

Revista Presei

~> alte recomandări