~ Daniel Sur - Funcționarii

Funcționarii

de Daniel Sur

Tragedie într-un act

Personaje:

Funcționarul asistent
Funcționarul principal
Directorul

(O cămăruță de circă financiară, cu două birouri, un cuier cu două paltoane, două scaune și imens de multe dosare de hartie, groase, slinoase și pline de praf. Peste tot sunt stive de dosare. Dosare sub picioarele biroului, sub birouri, pe scaune, lângă birouri, de parcă din pereți și dușumea ar țâșni neîncetat grămezi. Aproape nu mai există loc neocupat în spațiu. Acțiunea se petrece vinerea după amiaza, spre sfârșitul programului. Biroul nu are fereastră.)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Astăzi mi-am schimbat stările de spirit cu o rapiditate de neimaginat... Sunt îngrijorat..

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Iar începi? Dacă nu te potolești vin și îți fut una în cap cu capsatorul!

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Hai mă, nu mai fi atât de violent.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Nu glumesc!

FUNCȚIONARUL ASISTENT: (ofuscat, ia ziarul și începe să citească) Ascultă . ce frumos scrie."Și încă o dată durerea sfâșie... Problemele adolescenței lovesc cu brutalitate... Copilării inumane... Copilării...". Hmm, un articol despre adolescenți. "Greșeli nepermise de educație și de instruire... Societate materialistă... Și doare atât de tare. Suferințe fatidice și insolente . și indolente" Mizerii cvasi-tragice. Mâna-mi pute a țigară. La dracu! Am devenit peste noapte vasul tuturor amărăciunilor. Sunt o corabie albă în stare deplorabilă, navigând cu pânzele lăsate, în derivă, în ape tulburi, ape negre.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Hai cară-te odată la baie și te spală pe mâini. Nu te mai lamenta atâta.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Stiu, acum. Îți par egoist. Un. un.. cum era termenul ăla?.. aaaaa, da, un narcisit. Un depresiv.. Un tip care își creează migrene din orice. Adevărul este că nu sunt făcut pentru lumea asta, așa cum ți-am demonstrat și ieri. Sau lumea nu e pentru mine. Asta ar putea fi o altă variantă, la fel de corectă. Lumea să nu fie în stare să mă digere Poate doar mi-am greșit epoca. Ah, epoca luminilor, cu perucile acelea amuzante... Aș vrea să-mi pot creea un univers propriu, delimitat clar de jegul în care ne aflăm acum. Te-aș invita și pe tine... în vizită.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Cară-te odată la baie până nu uiți. Că iar descoperi peste 10 minute că puți a nicotină.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Nu ai cum să înțelegi... Tu nu ai avut niciodată impresia că Zeii te fut în cur fără permisiunea ta. Dar nu e adevărat. Descoperi că te sodomizezi singur, din păcate. (un capsator zboară spre el) Gata, am plecat la baie

(cât lipsește FUNCȚIONARUL ASISTENT, FUNCȚIONARUL PRINCIPAL lucrează în tăcere)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Știi cu cine semeni când ești prost dispus ? Cu vecina mea de apartament. Cu Veta Trotineta. ți-am mai zis de ea.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Mai lasă-mă-n pace să termin situația asta si apoi stăm de vorbă cât vrei tu.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: (căutând printre dosarele de pe scaunul lui) Dosarul cu balanța din luna noiembrie e sub curul tău?

(FUNCȚIONARUL PRINCIPAL se ridică în picioare, caută între dosarele de pe scaun, îl găsește și i-l întinde)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Cum ziceam. Ieri Veta Trotineta mi-a sunat la ușă. I s-a defectat centrala termică de apartament "Și-a băgat pula" și apelat din nou la mine. înghețată. Avea o fața exact cum o ai tu acuma. Doar că pe ea o munceau, după cum mi-a mărturisit, dureri de măsea. Dar nu o dureau rădăcinile măselei, ci o dureau canalele. dacă îți vine să crezi! De vină se pare a fi curentu'... Vasile, care a tras-o, în apartamentul lui de pe Griviței și i-a obturat canalul. Medicul nu s-a prins deloc cum stă treaba și i-a trântit un . "trebuia să închideți geamul", care a sunat mai mult a reproș, decât a sfat. Eu am sfătuit-o să nu mai stea pe acel canal. Aburii ieșiți din adâncurile pământului ar putea să-i sufoce... veverița. Dar eu nu sunt doctor, așa că i-am urat doamnei Veta "menopauză plăcută"! Că stătea nevastă-mea cu ochii pe mine.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Mai taci dracului din gură să nu greșesc ceva aici.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Până la urmă domnul Gigi, administratorul s-a sensibilizat și i-a rezolvat problema cu încălzirea. Cel puțin temporar. L-am sunat pe la miezul nopții să-l verific și încă nu sosise acasă. Dar asta-i artă! N-ai cum să înțelegi!

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Bine, nu înțeleg, dar termină o dată.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: (îl privește cu reproș, ridică receptorul și formează un număr) Alo, alo, tu ești? Ai și venit de la scoală?....Și ce ai făcut? . Care era întrebarea? . cât e integrală din .. și toți ați luat 4? Și la biologie cât ai luat? Lasă că vorbim acasă despre asta. Ai mâncare în frigider. Și până vin eu de la serviciu să-ți termini temele. Te verific! Ciao! (pune receptorul în furcă) Iar a luat patru la biologie, în ciuda faptului că de data asta am făcut lecțiile împreună. Dar nu contează. Eu consider biologia, după cum i-am zis și profesoarei, un obiect de studiu de umplutură, mai ales pentru viitorul băiatului meu și fără rost în viitoarea lui carieră. Profesoara are un tic nervos sugestiv, scoate, în timpul orei, limba de 4-5 ori și o flutură cu nonșalanță prin aer. E rău când vezi oameni deștepți, mult mai complexați ca tine. Și amuzant în același timp.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ai cumva pe aproape inventarul de anul trecut?

FUNCȚIONARUL ASISTENT: (se ridică, cauta inventarul între dosarele de pe scaun și i-l întinde) Privesc totul cu un ochi cinic.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Mai degrabă clinic.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: (privindu-l cu reproș) Azi n-am văzut-o pe Marieta. Ce bună bucată. Ce buci și ce țâțe. Cred că și-o trage în draci cu bărbatu-su'. Oare ea știe că absențele se adună? Acum chiar sunt răutăcios. Recunosc, îmi lipsește. Ție nu?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Marieta? Phoho! Delicioasă.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Te-ai trezit și tu la viață.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Hai că-i duc situația asta șefului și mă întorc.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: (singur) Ce crăcană și Marieta asta. Cred că se incinge rău de tot. că se udă toată. Imi lipsesc erecțiile în diminețile în care ea lipsește. Probabil lipsește motivat . Și dacă ar chiuli, cine s-ar lua de una ca ea. Nu știu... Oricum, bravo ei. Eu sunt cel care suferă! Ochii mei lacomi nu i-a mai întâlnit de mult formele. Obsedatule! (râde) Râd de mine. Când încerci să faci mișto de viață, de fapt faci mișto de tine. Și viața râde cu poftă și te înghiontește pe scenă. M-am tâmpit de tot.
(face câțiva pași spre spectatori; se schimbă lumina; atitudine de câștigător de oscar ) 3 părți... un om... nedefinit. O colecție de măști și de emoții spontane, sau mai puțin spontane, pe care am încercat să le redau cu sinceritate. Mă bucur că munca mi-a fost apreciată. Mulțumesc unor persoane... Și voi ar trebui s-o faceți. Îmi cer scuze pentru incoerență... Și voi ar trebui s-o faceți. Închei aici. Vă las cu problemele sau fericirile voastre de moment. Și nu. Nu sunt împăcat... Sufletul meu va avea nevoie de timp și de oblojire... Întotdeauna a avut... 641 de cuvinte. 31 de paragrafe. 3210 caractere. Atât conține biografia mea, biografia unui funcționar. Cadavru.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: (intrând înfrigurat) Ce dracu făceai aici?

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Visam la Marieta.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Lasa dracrului visele că ne-a cerut șefu' o situație cu impozitul pe salarii!

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Iar? Fătălăul ăsta cred că o face intenționat. Întotdeauna ne cere câte o situație vinerea la sfârșitul programului.

(Se așează amândoi la birourile lor și muncesc)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Auzi, tu crezi că am devenit dependent de tristețe?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Iar începi cu teoriile tale. Hai să terminăm și să ne cărăm cât mai repede acasă

FUNCȚIONARUL ASISTENT: M-am săturat! Auzi, m-am săturat. Să mă lase în pace... M-am săturat să-mi ascund personalitatea. M-am săturat... Nu mai vreau să fiu sclavul spiritual al fătălăului ăluia. Sunt convins că o face premeditat, doar ca să ne umilească.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Fătălău sau nu, e șefu' și-ar fi bine să-ți bagi mințile în cap.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Nu. Eu m-am săturat. Revolta a explodat în mine. M-am săturat să mă zbat spasmodic în interiorul meu. Sunt hotărât. Din acest moment, refuz să mai îndeplinesc vreo sarcină. Poate tu nu știi ce vrei, dar eu știu. Ar trebui să mă urmezi, să te revolți și tu. Eu știu ce e cu tine. Te-ai resemnat în fața vieții. Comoditate. Lașitate. Spunei-i cum vrei : lipsă de perseverență, venirea zgomotoasă a scaunului la cap, sau jambon de porc afumat cu caș dulce! Nu-mi pasă. Tu nu te-ai săturat?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Sper că nu dai iar bir cu fugiții? Cum ai făcut și ieri, de am rămas singur cu toată treaba pe cap.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Ba da. Vreau să plec. Vreau să simt gustul libertății

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Bagă-ți mințile în cap.! De data asta nu mai accept..

FUNCȚIONARUL ASISTENT: De când mi s-a băgat sub piele, atingându-mi inima cu unghia ei caldă nu mai am stare. Trebuie să plec! Chiar acum. (Se îndreaptă spre cuier să-și îmbrace paltonul)

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: (ajugându-l din urmă) Hehehehe, de data asta nu mă mai las prostit. (Îl apucă de gulere și-l trântește pe scaun) Ce ți-ai zis tu: "prostul oricum rămâne, ia să o întind eu frumușel și să-l lăsăm cu toata treaba în spinare". Ei de data asta nu te mai las să scapi atât de ușor, ce pizda măsii!

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Trebuie să plec. Tu nu înțelegi. Tu nu ești ca mine. Cum aud de libertate, cum aud acest nume, cum îmi vine să-mi iau lumea în cap. Ieri murmuram numele ei. libertate.. libertate. aventura și-am si  căzut lat cuprins de fierbințeală. Atât fiul cât și nevastă-mea au tras o sperietură soră cu moartea. Nu le puteam spune ce am, dar nici nu mai puteam de dorul libertății.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Uneori am impresia că mă crezi dobitoc. Hai, pune mâna și termină ce ai început. Dacă ne grăbim, nu ne ia mai mult de o jumătate de oră.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Ei da, parcă eu nu știu! [Laugh out loud]

(muncesc amândoi în liniște)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Nu mă pot concentra și pace. Ochii îmi fug în toate direcțiile, căutând silueta ei. Nu-mi doresc altceva decât să-i revăd încă o dată chipul dulce. Cred că o să explodez curând de atâta ardoare.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Nu am înțeles nimic, de ce nu te poți concentra? Ce cauți?

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Libertatea o caut. (se ridica brusc de pe scaun și se îndreaptă spre cuier; apucă să se îmbrace cu paltonul)

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: (dezbrăcându-l furios de palton) Fi-r-ar măta a dracului de leneș! Parcă ești un copil mare și prost. Dacă mai încerci o dată să fugi, o iei și pe coajă. Ți-o promit eu.

(FUNCȚIONARUL ASISTENT este așezat cu forța pe scaun; se lucerază în liniște pentru o vreme)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: De ce-ai face-o!? Mă cunoști doar. Suntem colegi de-atâta timp.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: De data asta nu îți mai merge. Nu numai tu te-ai săturat.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Atunci hai să plecăm împreună.

(amândoi se ridică în picioare în același timp)

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Stai jos că....

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Stai, stai... că stau jos. (se așează cu teamă pe dosarele de pe scaun) Azi ești un Colgate din ăla Max Fresh, că reușești să mă îngheți de tot dintr-o singură privire. Winterfresh și Airwaves, plus câteva Halls. O ploscă cu gheață care-mi calmează impulsurile. Îmi vine să mă ascund de tine... Nu am crezut că o să ajungem aici. Patetic.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ai terminat? Nu? Vorbește mai puțin, muncește mai mult. Dă-mi și mie dosarul cu CAS-ul!

(FUNCȚIONARUL ASISTENT se ridică în picioare, caută între dosarele de sub fundul lui și-i întinde un dosar gros)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Vreau să-mi cer iertare. Știi bine că eu nu sunt așa. În ultimul timp însă nu știu ce-i cu mine. Parcă sunt posedat, surmontat, controlat de forțe necurate. Îmi vine să plâng de ciudă, să-mi îngrop capul în stivele astea imense de dosare. Contabilul stă înfundat în cotloanele sufletului meu și suferă în continuare. Dar eu sunt egoist, îl las... îl neglijez, îl împing mai încolo. Mă comport ca un copil mic, rău. Și devin un diavol răutăcios! Îl împung cu vorbele mele. Am luat nuiaua și îl pleznesc peste coaste. Și-i dau . și-i dau până tâșnește sânge. Contabilul doar stă și plânge. Nici măcar nu se ferește, încasează lovitură după lovitură. Câteodată mă înmoi și aș vrea să-l ajut. Dar mi-e frică. Iar frica asta îmi alimentează și mai mult furia oarbă! De ce ești laș?!! De ce nu reacționezi?! Auzi mă!? De ce? Îmi vine iar să îngenunchez și să-l privesc în ochi pe contabil, dar el bocește. E numai o râmă.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Las', nu trebuie să te justifici. Termină-ți treaba..

FUNCȚIONARUL ASISTENT: La urma urmei eu sunt de vină. Mi-e îmi place să mă torturez. Cred că sunt masochist.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: M-ai înebunit omule cu placa asta. Nu știu ce ai astăzi

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Sunt sigur că afară e întuneric. Și abia a trecut de patru. Nu-mi place întunericul. Sentimentele mele difuze și confuze au ajuns să se încalece unele pe altele de nu mai sunt în stare să-mi dau seama dacă sunt disperat sau doar supărat.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Trebuie să-ți revii să te poți concentra ca să terminăm cât mai repede. Nu te ajută la nimic dacă tot îți închipui că ești un bol plin cu rahat... (se ridică în picioare, caută între dosarele de pe scaunul lui, ia un dosar și i-l întinde) Mai bine dă-mi mie dosarul la care lucrezi și fă o situație a fondului de șomaj. E mult mai ușor de făcut.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Când plecăm de aici să știi că dau de băut...

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Merci, dar mă grabesc acasă. Așa că lasă vorba și hai să terminăm cât mai repede

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Dacă tu nu vii oricum o să dau de băut.cuiva. Imposibil să nu mă întâlnesc cu cineva cunoscut. și dacă nu am noroc atunci o să dau de băut primului cerșetor pe care îl întâlnesc. Mi-l și închipui: un cerșetor cu barbă mare, plină de resturi de mâncare și noroi, cu haine subțiri, soioase și rupte. și mizerabil peste putință.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Te rog, lasă asta pentru mai târziu că pierzi timp prețios. Și trebuie neapărat să ajung acasă pană la ora 8. Așa că te rog.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Astăzi m-am purtat ca un dobitoc... Lipsit de interes pentru orice... Lipsit de vlagă... Am fumat doar 3 țigări și mă simt plin de nicotină. Toată ziua m-am simțit ofilit după o bere. Și tu nu vrei să ieși la băut . Am înțeles, ai program de la 8. Dar dacă ajung am să rad 6 beri până o să cad lat. Nu o să mă intereseze că nevastă-mea o să croncăne supărată. O să savurez gustul ăla amar al licorii până o să adorm cu berea în mână. în sufragerie, la televizor. La meciuri adorm cel mai bine. Ce-mi pasă ce o să creadă ea despre mine?! Cum să-i descriu ceea ce simt...? Stai! Am încercat deja de două ori și tot nu a înțeles nimic. Pesimismul ei în legătură cu mine mă omoară. Și eu nu eram așa. în tinerețe. Când am cunoscut-o eram chiar o fire veselă

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Las-o în pace pe nevastă-ta, ea nu are nici o vină... (mormăind) Și așa e obligată să te suporte.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Ce-ai zis?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Nimic. Ziceam să te grăbești. (se uită la ceas) Imediat se face ora 5 și noi de-abia am început..

(muncesc amândoi foarte concentrați. Rasfoiesc dosarele din fața lor, trec cifre pe o ciornă, desenează tabele cu linia, folosesc calculatorul de birou la calcule)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Sfârșitul zilei de azi. Și soarele nu s-a arătat azi deloc. Tot întuneric e afară. Ar fi fost interesant dacă bila de foc mi-ar fi zâmbit astăzi. Poate așa luna nu m-ar mai fi privi cu atâta amar, dispreț și indiferență. Indiferența doare cel mai tare.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Iar începe...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Mă simt deplorabil. Nu știu de ce am senzația că m-am născut fără voință. Că nu mi-a crescut organ pentru a secreta așa ceva. Fără voință sunt doar simplă carcasă de carne. O epavă între epave. Un pai într-o grădină de canabis. Gândurile mi se coagulează greu. 13 a lui decembrie. Se apropie Crăciunul...

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Băi, nu am mai văzut pe nimeni ca tine. Îți schimbi stările sufletești ca pe șosete. Fără nici o perioadă de tranziție. Fără avertisment. Îți ajunge doar un rest de gând, o ocheadă mai nu știu cum, un cuvânt... și imbecilitatea te cuprinde cu totul. Nu te supăra că ți-o spun...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Sunt un puppet-master...

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ce dracu' e ăla?

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Parcă toate mă dor instantaneu. Așa s-a întâmplat și ieri. M-am trezit așezându-mă pe jos, în hol. Cu spatele lipit de ușa de la debara și cu obrazul lipit de peretele maroniu, rece. Cu genunchii lipiți de piept, îmi frământam mâinile aprope de buze. Parcă aveam o prăjină înfiptă în cur. Și știi ce am făcut? M-am masturbat privind la fotografiile pornografice din calculatorul fiului meu.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ce??? Nu-mi vine să cred...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Am plasat cursorul pe toolbar-ul din stânga. Am dat clic pe "My Documents". Apoi dublu clic în fereastra apărută pe pictures. Kate Beckinsale. Mă masturbez. Sau la Elisha Cuthbert. Mi-o închipui lângă mine. O văd în cele mai mici detalii. Sau Tara Reid. Mă duc până la baie și mă spăl bine. Din bucătărie aduc un șervețel și șterg pe jos. Apăs "X"-ul din dreapta sus al Windows Picture and Fax Viwer.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL:Dar ce-i cu tine? Așa deodată... Spune o dată.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Nu am nimic. Sunt un imbecil, așa cum bine ai observat... Nimic.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL:Bă, nu mă lua așa... Mi-e poți să-mi spui, știi bine. Ce s-a întâmplat?

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Nimic deosebit. Din păcate nimic.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: (apropiindu-se de celălalt) Dar ce am făcut, de nu vrei să-mi spui?

FUNCȚIONARUL ASISTENT:Destule.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: (aproape de tot) Un exemplu. Spune o dată un exemplu.

FUNCȚIONARUL ASISTENT: (retrăgându-se) Nu pune mâna pe mine!

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: (insistent) Ce-am făcut?

FUNCȚIONARUL ASISTENT:Ce să-ți mai spun eu. Știi tu foarte bine.

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ține-ți fleanca. Sugi pula.

FUNCȚIONARUL ASISTENT:Cum vorbești așa cu mine?!

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ești un căcănar, ba nu... un labagiu...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: M-am săturat...De voi toți. Nu mai vreau și nu mai permit nimănui să mă umilească. Nici ție, nici celuilat șobolan. Nici Marietei. Crezi că nu știu ce-mi faceți voi pe la spate...

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Paranoia....

FUNCȚIONARUL ASISTENT: ... cum v-o puneți toți cu Marieta. Cum mă lucrați pe la spate, cum vă bateți joc de mine?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Cine și-o pune cu Marieta?

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Tu, directorul...

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Te-ai scrântit rău de tot...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Știu tot... Crezi că eu nu știu? Crezi că nu știu cine te așteaptă la 8?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ți-am spus că...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Am plecat. Nu mai vreau să știu nimic. Nu mă mai las' călcat în picioare... Nu mai suport umilințele la care sunt supus în fiecare zi de vineri de un șobolan... Nu mai vreau să stau un minut în același birou cu un mincinos și un prefăcut... (ajunge la cuier și își ia paltonul din cuier)

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Să nu de-a dracu' să te îmbraci...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Că ce se întâmplă?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Ți-o iei, ți-o iei rău de tot...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Mă doare în cur de amenințările tale. (Își îmbracă paltonul și își pune fularul)

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Hai, fii rezonabil... mai avem puțin și putem pleca acasă... fără scandal

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Pe mine nu mai conta...(cu scârbă) puahh!!! (scuipă în direcția FUNCȚIONARULUI PRINCIPAL)

(Din doi pași, FUNCȚIONARULUI PRINCIPAL ajunge lângă el și-i aplică un pumn în plină figură. FUNCȚIONARUL ASISTENT se răstoară ca o păpușă peste maldărele de dosare)

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: De data asta nimic nu te mai scapă...

(FUNCȚIONARUL PRINCIPAL își călărește victima și-l lovește metodic cu pumnii. Nu se aud decât respirațiile celor doi și zgomotul produs de pumni. Pe ușă își face apariția directorul)

DIRECTORUL: (surprins) Ce dracu' se întâmplă aici? Vă bateți?

(FUNCȚIONARUL PRINCIPAL își abandonează dușmanul, își aranjează în grabă hainele și ia poziție de drepți. FUNCȚIONARUL ASISTENT se ridică cu greu în fund)

DIRECTORUL: Ce dracu se întâmplă? Îmi spune și mie cineva ce mama naibii se întâmplă în acest birou?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: A încercat să plece... și am vrut să-l opresc, să trăiți!

DIRECTORUL: Cu pumnii! Nu înțeleg?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Păi nu am avut de ales...

DIRECTORUL: Auzi, au ajuns să se bată ca niște vagabonzi... În loc să muncească, ei se iau la bătaie...Incredibil! Nu mă așteptam să se întâmple asta sub nasul meu... Cine a început?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: El. A vrut să plece și să mă lase cu toată treaba pe cap... Sarcina dată de dumneavostră...

DIRECTORUL: Ce sarcină?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Situația aia...

DIRECTORUL: Aaaa, da. Și?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Și nu am vrut să-l mai las. Că îl mai lăsam să plece și făceam eu treaba pentru amândoi...dar de data nu am mai vrut. El s-a împotrivit și...

DIRECTORUL: Și ai sărit pe el cu pumnii.... ca ultimnul... ca ultimul... (sufocându-se)... vagabond. M-ai dezamăgit! Sunt foarte dezamăgit de dumneavostră, nu vă credeam în stare de așa ceva... Erați un funcționar serios, muncitor, cu o carieră strălucită în față...Sunt foarte dezamăgit...Nici nu știi cât de dezamăgit... (se plimbă gânditor prin birou; moment de reculegere) Situația, ce-i cu situația? E gata?

FUNCȚIONARUL PRINCIPAL: Nu, domnule director, lucram la ea...

DIRECTORUL: Pentru asta am venit aici! Pentru situație... Uitasem de ce-am venit...
Tu (și-l arată pe FUNCȚIONARUL PRINCIPAL) treci imediat la mine în birou. Iar dumneata... vă simțiți bine.?

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Da, sunt ok.

DIRECTORUL: Să mergeți la baie să vă spalați de sânge. Vă curge din nas și din arcadă... Dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale, poate treceți și pe la cabinetul medical...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Nu, nu am nevoie...

DIRECTORUL: Cu dumneata voi sta de vorbă mai târziu, după ce stau de vorbă cu agresorul... Nu plecați până nu stau de vorbă cu dumneavosatră...

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Nu plec nicăieri....

DIRECTORUL: Deci ne-am înțeles... Iar dumneavostră poftiți cu mine în birou. Bună seara!

(FUNCTIONARUL PRINCIPAL si DIRECTORUL ies din birou. FUNCȚIONARUL ASISTENT fixează pentru momente bune ușa pe care cei doi au dispărut)

FUNCȚIONARUL ASISTENT: Bună seara! (Își aranjează buimac ținuta. Își șterge cu palma sângele care îi șiroia pe față) Bună seara! Șarpele își continuă ascensiunea. Vulturul cade.Traviata cântă în fundal. Kate Beckinsale pășește senină spre mine. Eu mă târăsc fără mâini și fără picioare prin eden-ul făpturilor nesemnificative. Somnul se scurge prin mine. Mă cuprinde. Mă împresurează. Vrea să mă culc, să dorm și să uit. Somnul își face efectul imediat. Întotdeauna și l-a făcut. Voi pluti. Voi uita. (Începe să-și scoată cureaua din pantaloni) Elisha Cuthbert pășește cu grație. Forme nedeslușite... considerate adevărate și luate ca atare.
Golful se închide. Cheia e aruncată la gunoi. Mâna-mi alunecă în jos pe picior... Pantalonii-mi sunt plini de sânge. Cred că afară vântul bate cu putere. Vibrez. Dispar, apar. Căcat. Excremente în loc de viată.
(Agață cureaua în cuier, iar jos contruiește un ochi, numai bun pentru a te spânzura) Tara Reid îmi alunecăm pe genunchi până ne lovim amândoi de niște pereți portocalii. Movul tronează peste restul culorilor. Fiul meu s-a trasformat într-un simbol. O cupă de amintiri... Iar eu sunt o sticlă de șampanie umplută cu căcat..
Ce conteză într-adevăr? Banii? Reputația? Familia? Cărțile? Pizdele futute? Amorul?
Pinguinii din Japonia au ieșit la plimbare prin oraș, căci sunt prea obezi și un pompier american a făcut respirație gură la gură unui câine, salvându-i astfel viața. Dar pe mine cine mă scoate la plimbare... cine-mi va face respirație gură la gură? Unii au încercat... Dar am inhalat prea mult praf și m-am îngrășat prea mult. (Își bagă capul în frânghia făcută din curea, o strânge atât de tare încât începe să tușească) Pun poza jos... O întorc cu fața spre birou. Dacă mâine îmi va zâmbi, mi se vor înmuia genunchii. Adio.

(Se lasă cu toată greutatea trupului. Se zbate cumplit, cu ochii sufocați și fața vânătă. De la atâta mișcare cuierul se răstoară, eliberându-i gâtul din strândoarea curelei. Culcat pe spate, se zbate ca un epileptic. Cortina cade)

~> alte recomandări